onsdag 23 februari 2011

Blogg D: the elements of journalism

Journalistikens viktigaste uppgift är som Kovach och Rosenstiel skriver, att hålla sig till sanningen.
Den nya sortens medier som "gjort intrång" i journalistiken har sannerligen gjort den uppgiften svårare att kontrollera och verifiera för både läsarna och journalisterna.

Att det är en ny tid där och att dessa nya medier är här för att stanna är ingenting man kan medla om, och läsarens egna ansvar att vara källkritisk blir ännu viktigare. Jag tror personligen att dagens medieanvändare är såpass tränade att de tar nyheter de hittar på bloggar etc. med en nypa salt tills de får den verifierad av någon de litar på.

Det är tyvärr här problemen börjar, vilka litar vi på? Svaret är ganska givet då det är dessa aktörer som byggt upp en förtroende som passats vidare i generationer, gammelmedierna. Men vad händer då när gammelmedierna börjar rapportera nyhetsrykten från de sociala medierna? Jag personligen har sett ett antal exempel där en tidning tar upp något från vad de klassar som en trovärdig blogg eller en status från någon på facebook som utger sig från att vara någon annan och publicerar det som nyheter. Här börjar förtroendet som vi så länge haft för gammelmedierna att kompromissas.

En logisk förklaring till tidningarnas jakt på att vara först med nyheter utan att ta reda på om de faktiskt är sanna är intåget av nättidningarna. I och med att vi inte längre bara får våra nyheter på dagen och kvällen, utan 24/7 online så har det främsta konkurrensvapnet blivit att vara först. Än så länge rör det sig om ganska triviala nyheter som kändisskvaller och sportnyheter. Men har inte gränsen korsats redan där? Hur länge kommer vi hålla nyheter från våra pålitliga medier som trovärdiga? Som det skrivs i The elements of journalism så ligger journalistens främsta ansvar mot oss läsare, inte mot deras chefer. Något som verkar ha börjats glömmas bort.

Förr var det objektiviteten vi oroade oss över, kommer det vara sanningshalten i framtiden? Kommer Patty Calhouns ord om att sökandet efter sanningen fortsätter, i framtiden passa bättre in på läsarna än journalisterna?